Categorieën bekijken

Water en roest in de kettingbak

2 min leestijd

Door Bart Slagter

Voor sommige schippers is dit geen probleem, maar vooral voor valkschepen waarmee regelmatig op wat ruiger water wordt gevaren is het goed om zich te realiseren welke risico’s dit met zich meebrengt voor de kettingbak.

Daarom is het goed om zich de constructie van de kettingbak te realiseren, vooral voordat wat onstuimig water wordt bevaren, want dan blijkt dat de (waterdichte)boeghoogte van onze vletten niet is wat het buitenom lijkt.

De stalen kettingbak, in de voorpiek gemonteerd onder de ankerlier aan dek, is benedendeks, dus binnen, aan de bovenzijde open en heeft een vaste waterafvoer leiding, die is doorgevoerd door de zgn stevenstaf in onze boegconstructie. Dat stalen pijpje is dus bedoeld om water vanuit de kettingbak naar beneden te laten wegstromen.

Maar als we een reisje maken tegen de golven in en zeker als de golven een korte golfperiode kennen, dus veel golven kort na elkaar, zoals vaak op het IJsselmeer het geval is, dan wordt bij iedere golf water wat langs de boeg omhoog slaat door de afvoerpijp in de kettingbak teruggeperst zodat het afvoerpijpje dan niet werkt waarvoor het is bedoeld.

Dat water kan zo snel niet terugvloeien, of er is alweer een volgende golf die water aanvoert.

Zoals volgens pelgrimsschreden ‘pompt’ de kettingbak zich vol en loopt over.

We herinneren ons nog dat een van onze VYC leden met de CORNELIS indertijd, nb met sterke windkracht in de Stortemelk hoge zeeën bevoeren.

De relatie tussen de bootlengte ende golfperiode was waarschijnlijk niet gunstig en vergde aanpassing van de snelheid, maar dat is wijsheid achteraf.

Eerst verloor het schip de kopleguaan, vervolgens klotste er zoveel water tussen de bedden, dat alles nat van zoutwater was. Met dank aan de kettingbakconstructie, respectievelijk de door de kettingbak beperkte boeghoogte.

Oplossing

Het advies is om een kogelkraantje in de water afvoerleiding van de kettingbak te plaatsen voor wie van plan is wat ruiger te varen. Ook bij varen met wat hogere snelheid kan er gemakkelijk water in de kettingbak komen te staan. Het lijkt raadzaam dat VYC leden zich dat althans realiseren.

tip: vraag Brink, Breurken, van ’t Hek om advies .

Mogelijk gemaakt door BetterDocs