2013 Verslag ValkVaarderstocht Voorjaar

Zo een tocht begint al als je de deelnemerslijst en het programmavoorstel ontvangt.

Wie gaan er allemaal mee? Veel mensen ken je nog van een vorige tocht  en van de vergadering. En dan wat gaan wij doen?

Op donderdag 16 mei verzamelen we in de nieuwe haven aan het IJ : Amsterdam Marina in A’dam-Noord op de voormalige NDSM-werf.

Voor de Noorderlingen is het een apart verhaal: zij hebben er een lange en mooie aanlooptocht van gemaakt. Helaas kan ik daar niets over vertellen, want ik woon bij wijze van spreken om de hoek en kon in 1 ½ uur vanaf de steiger achter mijn huis naar Amsterdam Marina varen.

Om 16.00 uur palaveren in de regen op de steiger. Daar horen we dat wij een Indische maaltijd zullen krijgen op een rondvaartboot, die door hartje A’dam vaart. De ramen slaan aan, maar daar weet de bediening wat op. Een doek met een beetje afwasmiddel en het kwaaltje is verholpen. Dat komt ons de rest van de tocht goed van pas. Het regent vaak en het is veel te koud voor de tijd van het jaar.

De volgende dag varen wij in 4 konvooien via het IJ, door de Oude Schans de Amstel op. Leuk om zo door Amsterdam te varen. De hogere schepen nemen een alternatieve route, door de Schippersgracht, zij komen bij de Hermitage de Amstel op. Wij gaan verder de Amstel af en via de Drecht, Oude Wetering en Braasemermeer naar natuurgebied De Hemmen. Het “captainsdinner”wordt afgeblazen: Te slecht weer.

De tweede dag varen wij naar de museumhaven  van Gouda. Een prachtige plek in het centrum van deze prachtige oude stad met veel bezienswaardigheden zoals b.v. de wereldberoemde gebrandschilderde ramen van de ST. Jan en het museum daar tegenover.

Eindelijk is het die avond droog en kan het steigerdiner alsnog plaatsvinden. Er is naast de haven een heel geschikt betegeld plaatsje met een muurtje dat ongeveer tot de heupen reikt. Deze plek wordt door meegebrachte klapstoeltjes en tafeltjes omgetoverd tot terras. En het muurtje dient als tafel voor het buffet. Iedereen heeft zijn best gedaan om er wat lekkers van te maken. Op die manier eet je wel heel lekker en gezellig. Terwijl je er maar weinig moeite voor hebt gedaan. Als ik weer eens met een aantal schepen vaar, ga ik zo’n steigerdiner vast voorstellen. Misschien is het wel handig om dan schotelwarmers mee te nemen.

De liefhebbers van een stadswandeling gaan ‘s avonds met een zeer bevlogen gids mee en zijn daar wel 2 ½ uur mee zoet.

Waar zullen we de volgende ochtend heen varen Haastrecht of Oudewater? Bijna iedereen is voor Oudewater. De volgende morgen vertrekken we weer in kleine groepen i.v.m. de kleine Waaierschutsluis, waar 2 kleine of één groter schip in kunnen. Na een prachtige tocht over de Hollandse IJssel komen wij in Oudewater. De kade die bestemd is voor de recreatievaart  ligt vol met oude wrakken. Dat wordt dus creatief plekken zoeken. Een deel van de deelnemers gaat fietsen en een ander deel bezoekt het touwmuseum en een leuk terrasje.

 ’s Avonds komen wij op een platbodem (van familie van Marcel) met z’n allen bij elkaar. Wat eten en drinken en de volgende dag bespreken. Dan voert de tocht naar zijn eindbestemming : Vreeswijk. Ook daar mogen wij in de museumhaven liggen. Geweldig. En boven op de kade zijn alle winkels die je maar kunt bedenken: bakker, supermarkt, slager, kaasboer enz..’s Avonds gaan we met z’n allen naar de bovenzaal van een restaurant waar niet alleen het eten –vooral de vele voorgerechten en het toetjesbuffet geweldig is, maar vooral de stemming. Dat blijkt wel uit het lied, dat Willemien en Louise hebben bedacht. Wij krijgen allemaal een blaadje met de tekst, zodat wij uit volle borst kunnen meezingen :

hup Valkclub hup

laat de valkvaarders nog lang bestaan

met de Merlins ook hoog in ’t vaan

hup valkvaarders hup

met de kotters er nog bij

maar de valkvlet met kimkielen

die blijft altijd bestaan

maar de valkvlet met kimkielen

die blijft altijd bestaan

 

Janny van Bergen-Huurman