2017 Grou, najaarsactiviteit

Grou 7 oktober 2017.

 

Najaar bijeenkomst.

47 Valkvaarders verzamelden zich in Hotel Oostergo te Grou voor een dag gezelligheid en activiteiten. Echter…….. het feest was al eerder begonnen voor bijna de helft van de deelnemers. Maar liefst 12 boten met bemanning waren al 1,2 of 3 dagen eerder afgemeerd in de haven voor het hotel en 1 koppel al een nacht eerder in het hotel. Het was duidelijk dat er al veel gezelligheid gevierd was met elkaar.

De rest van de deelnemers arriveerden met de auto, soms al heel vroeg op pad om maar goed op tijd aanwezig te zijn. Je wil immers niks missen. De sfeer was direct al goed. Koffie met Grouster Daalder en lekker bijkletsen.

Anna deelt mee dat er een wijziging in het programma is. De open boot waar we mee naar het museum zouden gaan, die komt niet. Het weer zat tegen, te veel regen. Dus werd er voorgesteld om met auto’s te gaan…………..Oei zoveel boten…….zijn er wel voldoende auto’s? Ja hoor, binnen 5 minuten geregeld.

Na het gezellige koffie-uurtje tijd voor een activiteit. Stadswandeling in 2 groepen of men kon naar de bunker. In de regen en voor sommigen wat koud kwamen ze na een uur terug in het hotel of naar de boot voor de lunch en op te warmen.

Het water heeft in Grou altijd al een belangrijke plaats ingenomen. Aan de diverse baaien en havens in het dorp waren bedrijfjes, zoals werven en zeilmakerijen gevestigd. Naast de vele kooplieden, die hun pakhuizen in Grou hadden, waren in het dorp een dertigtal “komelkers”, kleine boeren met een paar koeien en land dat alleen per boot bereikbaar was. In de loop van de 19de eeuw werden veel baaien gedempt. Sommige straatnamen in het centrum van het dorp herinneren nog aan deze tijd.

Rond half twee vertrokken we naar Earnewoude, t Skutsje museum.

We werden ontvangen in een gezellige ontvangstruimte, waarin de schipperskroeg te herkennen is. De stamtafel is een echt skûtsjezwaard. ‘Skûthûs' en ‘Smidte’ geven een indruk van het vakmanschap van de oude hellingbaas en zijn knechts. In een speciaal ingerichte schipperskamer konden we zelf in oude werfboeken van de beroemde scheepsbouwer ‘Eeltsjebaas’ Eeltje Holtrop van der Zee doorsneupen. Bestekken en unieke documenten zijn in te zien. Scheepsmodellen en een rijke fotocollectie geven een beeld van skûtsjes in hun natuurlijke omgeving, het Friese en Groningse waterland. Er zijn opnames te horen en te zien van schippers uit vroeger tijd, maar ook schippers van vandaag. Op dvd's  zijn wedstrijdsituaties vastgelegd.

In de nagebouwde roef proeft, ruikt en voel je het oude schippersleven. Je ervaart de krappe ruimte aan boord rond 1900, toen skûtsjes onder zeil dagelijks duizenden vrachten turf, terpmodder, mest en zand vervoerden. Als bezoeker ervaar je het zware bestaan van hard werken, soms armoede en vaak de vreugde van een vrij leven. Aan de kade ligt meestal een skûtsje, klaar om uit te varen.

In de smederij was een demonstratie zoals vroeger het ijzer geslagen werd. Enkele Valkvaarders werden verblijd met een ter plekke geslagen mooie haak. De man die dit deed, heeft van zijn vroegere werk zijn hobby gemaakt. 84 jaar en nog zo actief en begaan met zijn werk.

Het was een leuke en leerzame middag. Dit museum is helemaal “zelfbroekophoudend” Respect voor alle vrijwilligers.

Terug in het hotel is het tijd voor de borrel en natuurlijk weer een praatje. Daarna gingen we aan tafel voor het buffet. De hongerige magen werden goed gevuld met kapucijners met wat daarbij hoort, buikspek, gehaktballetjes en gebakken aardappeltjes. Het toetje deed het bij iedereen goed.

De voorzitter neemt het woord.

Henk en Ria Nooter nemen afscheid van de club, ze hebben de boot te koop liggen. Jammer, maar een goede tijd toegewenst. Henk wordt bedankt voor zijn inzet van het “smoelenboek”. Hij krijgt een gepast cadeautje mee en een bloemetje voor Ria.

Dan worden Anna, Johan, Louise en John naar voren geroepen. Een mooi programma gemaakt voor deze dag en heel goed georganiseerd. Hartelijk dank hiervoor. De dames kregen een bloemetje en de heren een overheerlijk scheepsreparatie set. Vast goed bruikbaar!!

Tot slot bedankt de voorzitter alle Valkvaarders voor hun aanwezigheid en gezelligheid. Een club om trots op te zijn. Voor degene die naar huis gaan; wel thuis.

Nazitten

Een aardig clubje bemanning en hotelgasten bleef nog een tijd nazitten. We kijken terug op een zeer geslaagde dag.

Ontbijt

De voorzitter deed zaterdag het voorstel om de volgende ochtend gezamenlijk te ontbijten in het hotel. Dat was zo geregeld. De volgende morgen met 18 mensen aan het ontbijt…..ook weer gezellig. Tegen 11 uur vertrok als eerste de Kappie en de rest volgde later.  Het was nu mooi vaarweer. Een groep van vier boten ging nog een rondje Groningen doen.

Bestuur en organisatoren, bedankt voor jullie inzet.

 

Ineke Roos.