De Valk Yachts club

2009 De ValkYachts Club ziet het licht

Op 27 februari 2009 ging de Valk Yacht Club met 26 schepen en 52 leden van start, ieder met een door P. Valk Yachts gebouwd schip. Dat betekend dat we dit jaar ons 15-jarig jubileum vieren!
De vereniging, of club zoals de leden het zelf noemen is flink gegroeid, op dit moment varen er rond de 60 schepen rond met de valkvlag in de mast met zo’n 120 enthousiaste valkvaarders aan boord.

Niets moet, alles kan…

De VYC is een club waar niets moet en bijna alles kan, leden bepalen zelf waar men wel of niet aan mee wil doen. De sfeer is zeer informeel en heel gezellig, er zijn binnen de club heel wat vriendschappen ontstaan. De leden zoeken elkaar op het water, maar ook thuis graag op. Contact maken is gemakkelijk. Elk jaar verschijnt het ledenboekje, een combinatie van het schepen register, een ledenlijst compleet met adresgegevens en,… een smoelenboek. Tijdens het vaarseizoen is de veel gebruikte WhatsApp groep is een dankbaar hulpmiddel om elkaar, ook op het water, op te zoeken.

Op de website worden op het besloten deel actuele nieuwtjes gedeeld, staat de jaaragenda, het rijke foto archief en delen de leden technische informatie en “tips en trucs” over hun schepen met elkaar.

Veel leden hebben een verleden als zeiler, hebben gewerkt in de beroepsvaart of zijn al heel lang fervente watersporters. En wat zij vanzelfsprekend gemeenschappelijk hebben, het trotse bezit van een Valkvlet, een Merlin-, een Alu- of een kotter jacht van Valk. De schippers hebben daardoor een sterke band, de onderlinge verhalen gaan dus vaak over techniek en onderhoud, maar ook over mooie vaarroutes en (onderlinge) reizen. Uit de vele contacten komen, vaak heel spontaan, initiatieven naar voren om samen iets te ondernemen.

Het seizoen begint met de -altijd goed bezochte- algemene jaarvereniging. Daar worden de plannen voor het komende jaar gesmeed. Daarnaast is de voorjaarstocht een vaste traditie. In het najaar wordt  een bezoek aan een Nederlandse stad met een maritieme achtergrond georganiseerd, met workshops en lezingen.

Dat de club niet voor één gat te vangen is bewees de najaars bijeenkomst in september 2021. Als gevolg van de maatregelen rond de Covid pandemie kon er dat jaar niet veel. Om elkaar toch te kunnen ontmoeten werd op het starteiland in het Sneekermeer een ontmoetingsweekend georganiseerd. Een van de aanlegsteigers was gereserveerd voor de Valk schepen en samen met de leden die met de auto waren gekomen ontstond een zeer geanimeerde bijeenkomst. Een steigerborrel en avondmaaltijd op vrijdag, workshops op zaterdag die werd afgerond op met een borrel en een uitstekende barbecue.  De overnachtende leden werden op zondagmorgen nog door het bestuur verrast op een ontbijtje met verse broodjes en sinaasappelsap. Deze bijeenkomst is intussen een gewaarde traditie geworden.
In het verleden zijn al vele mooie tochten met elkaar ondernomen waarbij alle windstreken van ons land zijn aangedaan, een (heel kleine) greep vind je hiernaast…

Samen op pad

Er zijn al heel veel mooie tochten met elkaar ondernomen waarbij intussen wel alle windstreken zijn aangedaan. Een greep in ons foto archief….

klik op de foto voor een grotere afbeelding

Steigerborrel starteiland Sneek
Voorjaarstocht Haarlem
binnenvaren Terschelling
Er wordt niet alleen gevaren...
Gezelligheid kent geen tijd....